Actueel

Vakantiekracht inhuren

22 juni 2023
2 minuten
Bron: Ondernemen met personeel

Waar moet je aan denken?

Veel zelfstandig ondernemers hebben in de vakantieperiode behoefte aan extra mensen. Scholieren en studenten kunnen interessant zijn. Zij hebben tenslotte de tijd én ze zijn betaalbaar. Maar let op: inhuren is aan wettelijke regels gebonden. Zo moet je rekening houden met de leeftijd, het type werkzaamheden, de werktijden en het minimum jeugdloon.

Bedragen minimum loon per 1 juli 2023 (bij een 40-urige werkweek)

Leeftijd

Per maand

Per week

21 jaar en ouder

€ 1.995

€ 460,40

20 jaar

€ 1.596

€ 368,30

19 jaar

€ 1.197

€ 276,25

18 jaar

€ 997,50

€ 230,20

17 jaar

€ 788,05

€ 181,85

16 jaar

€ 688,30

€ 158,85

15 jaar

€ 598,50

€ 138,10

Het inhuren van deze jongeren is echter wel aan regels gebonden.

Leeftijd vakantiekracht en type werkzaamheden 

Veel vakantiekrachten zijn jonger dan 18 jaar. Daarom heeft de overheid regels opgesteld om deze jongeren te beschermen. Kinderen van 15 jaar mogen onder toezicht zelfstandig lichte klusjes doen die bij hun leeftijd passen. Denk aan het klaarzetten van materialen en gereedschappen, het helpen bij behangen of leggen van laminaat en het opruimen van afval. Zij mogen niet met (of bij) machines werken. Vakantiekrachten van 16 jaar mogen onder toezicht bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid is. Zij mogen niet met giftige stoffen in aanraking komen of in een lawaaiige omgeving werken.

Werktijden vakantiekracht

Er zijn speciale regels rondom werk- en rusttijden per leeftijdscategorie. Een kind van 15 jaar mag bijvoorbeeld maximaal 6 vakantieweken per jaar werken. Overwerk is niet toegestaan.

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen over een periode van 4 weken niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. De rusttijd na een werkdag moet minimaal 12 uur zijn. Bij een dienst van 4,5 uur of meer hebben zij recht op 30 minuten pauze.

Wees op de hoogte van de regels

Tot en met 18 jaar veranderen de regels per leeftijdsjaar, controleer dus goed hoe het zit met de regels die gelden voor je vakantiekracht. De Arbeidsinspectie controleert in de zomermaanden altijd extra, dus wees goed op de hoogte van de regels.

Meer weten? Kijk op de website van ondernemen met personeel.

Bron: website ondernemen met personeel.Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterkenGerelateerd

Nieuws
30 november 2023
2 minuten

Koen Dijkstra nieuwe voorzitter Zelfstandigen Bouw: Streven naar inclusiviteit en samenwerking

Als de nieuwe voorzitter van Zelfstandigen Bouw voel ik mij ongelooflijk bevoorrecht. Het is een rol die mij de kans biedt om mijn passie voor vakmanschap en mijn ervaring als zelfstandig schilder te verenigen met mijn toewijding aan de belangen van onze leden. Het is een uitdaging die ik met volle overgave zal aangaan.

Nieuws
23 oktober 2023
6 minuten

Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Zelfstandigen Bouw heeft met verbazing kennis genomen van het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Verbazing omdat de voorgestelde oplossingsrichtingen voorbij gaan aan het kernprobleem van de wet DBA. Dit wetsvoorstel suggereert dat het probleem gelegen is in een onvoldoende heldere wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). De veelvuldige jurisprudentie van de afgelopen decennia hierover geeft daarentegen voldoende helderheid over wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet. Het wetsvoorstel draagt niet bij aan extra verheldering. Integendeel, de voorgestelde criteria als ‘inbedding’ en ‘kernactiviteit’ zullen juist bijdragen aan de roep om meer jurisprudentie.

Column
29 augustus 2023
2 minuten

#VAKSJAAK - Kunstmatige Intelligentie in de Schildersbranche

De schildersbranche heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. We hebben gezien hoe sociale media ons dichter bij elkaar brachten en ons de kans gaven om wereldwijd kennis en inspiratie te delen. Maar nu staan we voor een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op onze schildersbranche.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden