Per 1 januari 2024 treedt de Wkb (Wet Kwaliteitsborging voor Bouwen) in werking. Wat betekent dat voor jou? Als je geen nieuwbouwprojecten aanneemt, niet zo heel veel. Hieronder meer informatie om de invoering van de Wkb weer helder te hebben.
De Wkb wordt van kracht vanaf 1 januari 2024 en zal in eerste instantie gelden voor bouwwerken in de laagste gevolgklasse, waaronder eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Deze gefaseerde invoering biedt alle betrokken partijen de kans om geleidelijk ervaring op te doen met het nieuwe toezichtssysteem. De verwachting is dat het nieuwe stelsel tot en met 2028 alleen van toepassing zal zijn op eenvoudige bouwwerken.
Het voornaamste doel van de Wkb is het verminderen van gebreken bij nieuwbouw en verbouwprojecten. Door bouwbedrijven te verplichten hun werkzaamheden beter te controleren, beoogt de overheid de bouwkwaliteit te verbeteren en het aantal bouwfouten te reduceren. Hierbij ligt de focus op aspecten zoals brandveiligheid, energie-efficiëntie, constructieve integriteit, isolatie, en ventilatie.
1. Onafhankelijke kwaliteitsborgers:
Externe kwaliteitsborgers zullen toezicht houden op de naleving van wettelijke technische eisen, zowel tijdens het ontwerp als op de bouwplaats.
2. Aannemersverantwoordelijkheid:
Aannemers worden volledig verantwoordelijk voor de gevolgen van door henzelf veroorzaakte gebreken. Klanten hebben het recht om aannemers aan te sporen tot reparatie, zelfs als de gebreken pas na oplevering worden ontdekt.
3. Verzekering en aansprakelijkheid:
Aannemers moeten klanten informeren over hun verzekeringen tegen faillissement en risico's op schade en gebreken.
4. Financiële garantie:
Klanten kunnen 5% van het bouwbedrag bij de notaris parkeren, dat pas wordt uitgekeerd nadat alle gebreken zijn verholpen.
5. Strenger toezicht:
Zowel kwaliteitsborgers als gemeenten hebben de bevoegdheid om de bouw stil te leggen bij geconstateerde problemen.
Met de invoering van de Wkb streeft de overheid naar een bouwsector met hogere kwaliteitsnormen, minder gebreken, en een verbeterde aansprakelijkheidsregeling. Door stapsgewijze implementatie en proefprojecten krijgen alle betrokken partijen de gelegenheid om te wennen aan het nieuwe toezichtssysteem, wat uiteindelijk zou moeten resulteren in duurzamere en veiligere gebouwen voor iedereen.
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, en dit zorgt voor onrust onder zelfstandigen. De onzekerheid komt vooral door onduidelijke regels en communicatie vanuit de overheid. Maar hoe groot is het probleem echt, en moet jij als zzp’er in de bouw je zorgen maken? Wij zetten de feiten op een rij en leggen uit wat je moet weten.
Het regeerprogramma van kabinet Schoof brengt weinig verrassingen wat betreft de arbeidsmarkt en het zzp-beleid. Het voortzetten van bestaande hervormingen, zoals geïnitieerd door eerdere kabinetten, zet de koers vast op een pad waar zelfstandigen minder ruimte krijgen. Het kabinet richt zich sterk op meer vaste banen en het aanpakken van flexwerk en schijnzelfstandigheid. Hoewel Zelfstandigen Bouw de noodzaak erkent om kwetsbare werkenden te beschermen, missen wij specifieke oplossingen die aansluiten bij de realiteit van zelfstandige ondernemers in de bouwsector.