Nieuws

Belangrijke fiscale veranderingen in 2024: Wat ondernemers kunnen verwachten

19 december 2023
2 minuten
Jimmy - Zelfstandigen Bouw

Met het naderen van het nieuwe jaar worden er verschillende fiscale veranderingen verwacht die invloed zullen hebben op ondernemers en belastingbetalers in Nederland. Deze veranderingen variëren van reiskostenvergoedingen tot belastingtarieven en hebben allemaal tot doel de financiële dynamiek te beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou als zelfstandig ondernemer die op 1 januari 2024 van kracht worden.

1. Onbelaste reisvergoeding stijgt

Op 1 januari 2024 wordt verwacht dat de onbelaste reisvergoeding zal stijgen van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Voor zelfstandige ondernemers (zzp'ers) biedt deze verandering een extra voordeel, aangezien zij dit bedrag per kilometer mogen aftrekken van hun winst, op voorwaarde dat ze als ondernemer voor de inkomstenbelasting worden beschouwd.

 

2. Einde betalingskorting voor voorlopige aanslag inkomstenbelasting

De betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting verdwijnt. Of je nu de voorlopige aanslag in één keer of in termijnen betaalt, maakt vanaf 1 januari 2024 naar verwachting geen verschil meer. Dit betekent dat belastingbetalers niet langer kunnen profiteren van een korting bij een eenmalige betaling.

 

3. Verlaging MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling daalt van 14% naar 12,7%. Deze vrijstelling, die de belastbare winst na ondernemersaftrek vermindert, zal resulteren in een hogere belastingaanslag voor het belastingjaar 2024 in vergelijking met 2023.

 

4. Zelfstandigenaftrek vermindert

In 2024 wordt verwacht dat de zelfstandigenaftrek met €1280 daalt, van €5030 naar €3750. Deze aftrek, die momenteel beschikbaar is voor zelfstandige ondernemers die minimaal 1225 uur per jaar in hun onderneming werken, zal de komende jaren verder dalen.

 

5. Tarief Box 3 omhoog

Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting stijgt in 2024 van 32% naar 34%, wat resulteert in een hogere belastingdruk. Hoewel oorspronkelijk voorgesteld als 33%, is besloten om het tarief direct naar 34% te verhogen. Dit tarief blijft in 2025 onveranderd.

 

6. Veranderingen in energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA voor ondernemers wordt verlengd tot en met 2028, maar het aftrekpercentage daalt naar verwachting in 2024 van 45,5% naar 40%. Ondanks deze verlaging blijft de EIA een stimulans voor investeringen in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen, waardoor ondernemers een deel van de kosten kunnen aftrekken en zo minder belasting betalen. Ondernemers die overwegen te investeren in energiebesparende maatregelen doen er goed aan dit nog in 2023 te doen om te profiteren van het hogere aftrekpercentage van 45,5%. Met deze aankomende fiscale veranderingen is het van groot belang dat ondernemers zich goed informeren en mogelijk hun financiële planning heroverwegen om zich aan te passen aan de nieuwe belastingregels die in 2024 van kracht zullen zijn.

Gerelateerd

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb): Strenger toezicht voor Kwalitatief Hoogwaardige Bouwwerken

Per 1 januari 2024 treedt de Wkb (Wet Kwaliteitsborging voor Bouwen) in werking. Wat betekent dat voor jou? Als je geen nieuwbouwprojecten aanneemt, niet zo heel veel. Hieronder meer informatie om de invoering van de Wkb weer helder te hebben. 

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden