

Steeds meer zelfstandigen in de bouw worden slachtoffer van fraude met advertenties, oftewel acquisitiefraude. Je wordt gebeld door een gladde verkoper die het laat klinken alsof je alleen even iets moet bevestigen. Voor je het weet, krijg je een factuur in de bus en dreigen ze met een incassobureau als je niet betaalt. Hun handelswijze staat meestal bol van misleiding en bedrog, en jij hoeft daar niet in mee te gaan. Bij Zelfstandigen Bouw krijgen we vaak meldingen van deze praktijken. Daarom leggen we uit hoe ze te werk gaan, waarom je die factuur niet hoeft te betalen en wat je wél moet doen als je in de val bent gelokt.
Hoe gaan deze oplichters te werk?
Acquisitiefraude begint meestal met een telefoontje uit het niets. Dit is hun werkwijze:
- Ze doen alsof je al klant bent. Ze bellen zogenaamd om iets te verlengen of te controleren, maar in werkelijkheid willen ze je iets aansmeren.
- Ze nemen het gesprek op, maar alleen het stukje waarin je ‘ja’ zegt. Het begin waarin ze je misleiden, ontbreekt ‘toevallig’.
- Ze sturen een factuur en dreigen met een incassobureau. Ze hopen dat je uit paniek betaalt.
- Ze blijven volhouden dat je akkoord bent gegaan. Hoe vaker je nee zegt, hoe brutaler ze worden.
Het draait allemaal om verwarring zaaien en druk zetten. En het ergste? Ze richten zich bewust op kleine ondernemers, omdat die niet vallen onder de beschermingen die het consumentenrecht biedt. En veel ondernemers trappen er nog in ook, en bezwijken onder de druk. Maar jij niet, als lid van Zelfstandigen Bouw!
Waarom hoef je niet te betalen?
Juridisch hebben ze (meestal) geen poot om op te staan. Hier lees je waarom:
- Er is geen rechtsgeldige overeenkomst (artikel 3:33 en 3:35 BW)
Je moet bewust en vrijwillig instemmen met een betaalde dienst. Dat heb jij niet gedaan, dus is er geen contract. - Ze misleiden je (artikel 6:193b BW)
Ze geven expres verkeerde informatie. Een overeenkomst die met misleiding tot stand komt, kun je vernietigen. - Ze geven niet de verplichte info (artikel 6:230m BW)
Jij moet van tevoren duidelijk weten waar je aan toe bent. Dat hebben ze niet verteld, dus is het contract niet geldig. - Hun geluidsopname bewijst niks
De rechtbank heeft bepaald dat een opname alleen geldig bewijs is als alles erin staat: het aanbod, de prijs en jouw toestemming (ECLI:NL:RBLIM:2018:9147). Die oplichters knippen en plakken soms ook, maar dat houdt juridisch geen stand. Het hele gesprek moet zijn opgenomen. - Misbruik van omstandigheden (artikel 6:228 BW)
Ze zetten je onder druk en geven je niet de kans om goed na te denken. Ook dat maakt hun ‘contract’ waardeloos. - Bedrog (artikel 3:44 lid 3 BW)Dit is een klassiek geval van bedrog: ze vertellen je bewust een leugen om je ergens in te luizen. Volgens de wet is een contract dat met bedrog tot stand komt, vernietigbaar. Dat betekent dat je er juridisch gezien nooit aan vast hebt gezeten.
Wat moet je doen als je erin bent geluisd?
- Betaal niks!
Hoe vaak ze ook dreigen, ze hebben geen recht op je geld. - Maak meteen bezwaar per mail of brief.
Als je een factuur ontvangt, reageer meteen! Omschrijf hoe het gesprek is gegaan en dat je geen overeenkomst hebt, en de factuur niet erkent Dit kan per e-mail. Gebruik bij voorkeur (ook) een aangetekende brief. - Roep de vernietiging in.
Laat weten dat je ze doorhebt en beroep je op misleiding en bedrog. Noem ook dat je als er al een overeenkomst bestaat, dat je deze vernietiging. Daarmee is hun ‘contract’ van tafel. - Negeer dreigende brieven van incassobureaus.
Incassobureaus kunnen niks zonder een rechtsgeldig contract. En dat is er niet. - Meld het bij de Fraudehelpdesk en ACM.
Hoe meer meldingen, hoe sneller ze worden aangepakt. - Kom je er niet uit of heb je vragen? Dreigt er een rechtszaak? Bel ons!
Wij helpen je om dit snel en zonder gedoe af te handelen.
Hoe voorkom je deze ellende?
- Neem geen onbekende nummers op. Als het echt belangrijk is, bellen ze nog wel een keer of spreken je voicemail in.
- Wees alert als je door een onbekend bedrijf word gebeld met een aanbieding. Vaak gaat het over vermeldingen in registers of het plaatsen van advertenties, of een domeinnaam.
- Zeg nooit ‘ja’ in een vaag telefoongesprek. Blijf neutraal en zeg: “Stuur maar een e-mail, dan kijk ik ernaar.”
- Onderteken nooit iets zonder goed te lezen wat er staat. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die zeggen dat je iets moet tekenen om te voorkomen dat je een gratis vermelding in een gids tegen betaling verlengt.
- Vraag eventueel om een offerte. Betrouwbare bedrijven zijn transparant en sturen altijd eerst een duidelijke offerte.
- Check bedrijven voordat je met ze in zee gaat. Even googelen voorkomt een hoop gezeur.
- Meld verdachte telefoontjes meteen. De Fraudehelpdesk houdt bij welke bedrijven fout bezig zijn.
Trap er niet in!
Er zijn een heleboel bedrijven die proberen om je met gladde praatjes geld af te troggelen. Ze kunnen dreigen wat ze willen, maar zonder rechtsgeldig afgesloten contract kunnen ze niks beginnen. Heb jij zo’n factuur ontvangen of voel je nattigheid? Neem contact op met Zelfstandigen Bouw. Wij zijn er voor jou en denken met je mee. Als het nodig is zorgen wij dat jij niet onterecht betaalt en helpen je er vanaf.
➡ Hulp nodig? Bel of mail ons. Samen stoppen we deze oplichters.
Tel: (0348) 439 000
Mail: rechtshulp@zelfstandigenbouw.nl