Bijtelling berekenen bedrijfsbus

SUB-MENU

Bijtelling berekenen bedrijfsbus

Bijtelling op je bedrijfsbus. Hoe werkt dat eigenlijk?

25%, 15% of zelfs maar 4%. Wat is bijtelling en hoe werkt het precies? Zorg dat je als zzp’er op de hoogte bent en dat je bedrijfsbus ook voor je bedrijf een waardevolle toevoeging is. 

Een bedrijfsbus is een logische investering voor een zzp’er in de bouw, hout of techniek. Materialen ophalen, woon-werk verkeer, afspraken met klanten, allemaal zakelijke ritjes die het mogelijk maken je bedrijfsbus op grijs kenteken te hebben. Uiteraard met de bijbehorende belastingvoordelen.

Maar grote kans dat je met diezelfde bus een keer naar de supermarkt gaat, de kinderen naar school brengt of misschien zelfs op vakantie gaat. Deze niet-zakelijke kilometers worden op hun eigen manier belast.

De Belastingdienst ziet deze ritten als een vorm van inkomen en over inkomen moet je belasting betalen: bijtelling. Bij zelfstandige ondernemers wordt de bijtelling bij de winst opgeteld, uiteindelijk betaal je de bijtelling dus bij de aangifte inkomstenbelasting.

Bijtelling berekenen. Hoe doe ik dat als zzp’er?

Het standaard bijtellingpercentage is 25%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,25.

In sommige gevallen is het mogelijk korting te krijgen op de bijtelling. Hoe milieuvriendelijker een voertuig is, hoe lager de bijtelling. In 2016 zijn er vier bijtellingcategorieën: 25%, 21%, 15% en 4%.

Wanneer hoef ik als zzp’er geen bijtelling te berekenen?

  • Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé hebt gereden én dit kunt aantonen met een sluitende kilometerregistratie.
  • Als je een verklaring “uitsluitende zakelijk gebruik bestelauto” hebt ingevuld. In dit geval mag er dus geen enkele kilometer privé gereden worden. Bij overtreding kun je een boete krijgen van bijna 5.000 euro.
  • Als de bedrijfsbus privé niet gebruikt kan worden door bijvoorbeeld een afwijkende inrichting of als deze buiten werktijden achter slot en grendel staat.

Hoef ik als zzp’er over een occasion geen bijtelling te berekenen?

Voor bedrijfswagens jonger dan 15 jaar gelden dezelfde bijtellingregels. Een occasion die 15 jaar of ouder is valt onder een standaard bijtellingpercentage van 35% over de dagwaarde.

De aanschaf van een bedrijfsbus lijkt een hele klus, maar het is de moeite waard ervoor te gaan zitten. Kom je er niet uit? Word dan lid van Zelfstandigen Bouw. De experts van de ZZP helpdesk kijken graag met je mee. Op die manier weet je zeker dat je bedrijfsbus ook voor je bedrijf een waardevolle toevoeging is.

Meer weten over het lidmaatschap?

Klik op de button om direct lid te worden. Je krijgt dan als welkomstgeschenk een Kluskist t.w.v. € 130. Bel ons op 0348 – 439 000 of vraag een gratis infopakket aan.