Pensioen voor AOV Bouw deelnemers

Niemand is graag bezig met zijn pensioen. Dat snappen we dondersgoed. Maar wie als zelfstandige geen pensioen opbouwt, moet later op een houtje bijten. En dat gunnen we niemand. Gelukkig kun jij als deelnemer van AOV Bouw met het grootste gemak pensioen opbouwen met spaargeld dat je toch al opbouwt. Het enige wat je hoeft te doen is wat gegevens invullen. Sta dus nu even stil bij je pensioen, dan kun je later rustig aan doen.

Direct regelen

Jouw voordelen als AOV Bouwdeelnemer

  • Ben je deelnemer aan AOV Bouw? Dan kunnen we automatisch het overschot van je inleg storten naar deze pensioenrekening*
  • Open kosteloos een pensioenrekening-sparen
  • Spaar met 0,40% rente per jaar. Let op, deze rente is variabel en kan dus worden verhoogd of verlaagd
  • Bouw voordelig pensioen op: je betaalt minder inkomstenbelasting en je betaalt geen vermogensbelasting over jouw pensioenopbouw
  • Betaal geen jaarlijkse kosten voor de rekening
  • Als je het aandurft kun je gratis overstappen naar een beleggingsrekening

* Het overschot is jouw saldo boven het bedrag dat gelijk staat aan 8 maanden inleg. Daarvoor moet je in praktijk ca. min. 11 maanden deelnemen aan AOV Bouw. Hiermee blijft de buffer in de pot voor de schenkingen aan zieken aanzienlijk en meer dan voldoende.


Wat je moet weten over pensioensparen

Wat is het risico van geld op deze pensioenspaarrekening?

De rente op deze rekening is variabel en kan dus omhoog, maar ook omlaag. De rente op pensioenrekening-sparen is momenteel 0,85% (stand per 1/6/2023). Daarentegen ontvang je over jouw inleg op de derdengeldenrekening helemaal geen rente.

Wat is het belastingvoordeel van geld storten op een pensioenspaarrekening?

 • De jaarlijkse inleg is aftrekbaar van het belastbaar inkomen
 • Je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag
 • Als je met pensioen gaat, laat je het bedrag uitkeren. Je betaalt dan alsnog belasting, maar (waarschijnlijk) wel tegen het lagere AOW-tarief

Ik heb nu geld nodig, kan ik het geld van deze rekening gebruiken?

Nee, je kunt de pensioenpot vanaf je AOW leeftijd laten uitkeren. De uitkering heeft een looptijd van minimaal 5 en maximaal 30 jaar. Over deze uitkering betaal je wel weer inkomstenbelasting. Maar een heel stuk minder dan je nu doet.

Er is een uitzondering op de regel, vanuit de overheid gesteld: je kan je lijfrentekapitaal (geld op je pensioenrekening bij Brand New Day) optioneel gebruiken als vervangend inkomen als je langdurig arbeidsongeschikt bent. Voorwaarden hieraan is dat je al 6 maanden voor minimaal 80% afgekeurd moet zijn en met een vooruitzicht van nog minimaal 12 maanden.

Wordt mijn geld belegd?

Nee, het geld staat tot je AOW leeftijd vast op de spaarrekening en daarover ontvang je (variabele) rente. De rente op pensioenrekening-sparen is momenteel 1,35%. Wil je je geld beleggen, dan komen daar meer risico’s bij kijken. Brand New Day vertelt je graag meer over de mogelijkheden. En als klant van Zelfstandigen Bouw kan je gratis de overstap maken naar een beleggingsrekening.

Mag ik onbeperkt geld storten op deze rekening?

Er zit wel een aantal spelregels aan het belastingvoordeel. Zo zit er een maximum aan het bedrag dat je per jaar mag storten. Dit maximum heet de jaarruimte en is per persoon verschillend. Je accountant kan je hier meer over vertellen of reken jouw jaarruimte hier uit.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden