Coöperatie: Zelfstandig ondernemers in de bouw werken steeds vaker samen in een coöperatie

Samenwerken met andere zelfstandig ondernemers in een coöperatie kan ervoor zorgen dat jij nét dat stapje extra voor jouw klanten kan zetten. Grote klussen of klussen die net een ander stukje vakkennis nodig hebben? Met een coöperatie hoef jij nooit meer “nee” te verkopen.

Als startende zelfstandige ondernemer in de bouw wil je niets liever dan opdrachten aannemen. Hoe meer hoe beter. Je bent ambitieus en geen klus is je te gek. Maar hoe voorkom je dat je teveel hooi op je vork neemt? En hoe zorg je ervoor dat je die klus die eigenlijk te groot is voor jou alleen toch tot een goed einde kunt brengen. Soms heb je de hulp nodig van andere zzp’ers in de bouw met wie je samen een gemeenschappelijk doel nastreeft.

Een coöperatie is een eigen rechtspersoon. Je richt deze samen met andere zzp’ers op om de gezamenlijke belangen te behartigen. Je blijft onafhankelijk, kan makkelijk in- of uitstappen en houdt evenveel inspraak als de andere leden.

De voordelen van samenwerken in een coöperatie:

  • Vele handen maken licht werk, samen kun je grotere klussen aannemen;
  • Bij arbeidsongeschiktheid mogelijke vervanging vanuit de coöperatie;
  • De zichtbaarheid van je eigen bedrijf vergroten;
  • Kortingen door bulkafname bij bepaalde leveranciers;
  • Uitgebreidere diensten leveren door meerdere specialismen te bundelen;
  • De opdrachtgever heeft 1 contractspartij: namelijk de coöperatie.

Waar moet je aan denken bij het oprichten van een coöperatie?

Een coöperatie oprichten hoeft niet zo moeilijk te zijn, mits je de juiste stappen volgt. Er zijn minimaal twee leden nodig om een coöperatie op te richten.

Stap 1

Leg jullie bedoeling uit aan de notaris. Deze stelt de statuten van de coöperatie op. In de statuten staan de rechten en plichten van alle leden beschreven. Zo weet iedereen ten alle tijden waar hij aan toe is. De notaris zal de coöperatie officieel oprichten.

Stap 2

Na oprichting bij de notaris schrijf je de coöperatie in bij de Kamer van Koophandel. En als laatste schrijf je de coöperatie in bij de Belastingdienst.

Vanaf dat moment kunnen de leden in opdracht van de coöperatie gezamenlijk klussen uitvoeren. Is het zo simpel? Ja dat is het!

Overweeg je een coöperatie op te richten of wil je persoonlijk advies?

Als je bij ons aangesloten bent, helpt onze helpdesk je graag verder. Bel 0348 439 000 of vul het contactformulier in.

Nog niet aangesloten? Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterken. Of word donateur voor slechts € 25 per jaar (excl. btw). Als donateur steun je onze belangenbehartiging in politiek Den Haag, maak je gebruik van kortingen en onze helpdesk.



Lees verder over onze diensten



Word donateur

 

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden