Actueel

Zero-emissiezones

10 september 2023
2 minuten
Irma Hoogenboom | Bron: Ondernemersplein KvK en RVO

Mag jouw bestelbus de stad nog in?

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen mogen rijden. Dat gebied is een zero-emissie zone (ZE-zone). De omtrek van de ZE-zone is minstens het stadscentrum plus de omliggende wijken. Je mag hier alleen met je bestelbus in als deze elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot.


Inmiddels hebben al veel steden het besluit genomen om een zero-emissiezone te gaan invoeren. Dit heeft voor jou als zelfstandig ondernemer in de bouw invloed op waar je kunt werken en welke klussen je kunt aannemen.

Wil je weten in welke steden er ZE-zones komen? Check de ZE-Zones


Overgangsregeling

Om de overstap voor ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling.

  • Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe bestelbussen uitstootvrij zijn.
  • Vanaf 1 januari 2025 mogen bestelbussen met emissieklasse lager dan Euro 5 de ZE-zones niet meer binnen.
  • Bestelbus Euro 5: tot 1 januari 2027
  • Bestelbus Euro 6: tot 1 januari 2028

Wil je weten in welke emissieklasse jouw bestelbus valt? Check de website van de RDW.

De zero-emissiezones moeten uiterlijk 4 jaar vóór ingaan bekend worden gemaakt. Zo heb jij als ondernemer voldoende tijd om je hierop voor te bereiden.


Subsidie aanvragen kan pas weer vanaf 9 januari 2024

De overheid wil de ondernemers helpen door een subsidie tot € 5.000 op elektrische voertuigen te geven. De subsidiepot voor 2023 is helaas al leeg, maar vanaf 9 januari 2024 kan deze weer opnieuw aangevraagd worden.

Je komt hiervoor in aanmerking als je onder meer voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer.
  • Je vraagt subsidie aan voordat de overeenkomst definitief is.
  • De netto catalogusprijs of verkoopprijs van de bestelbus is € 20.000 of meer.
  • De elektrische bestelbus voldoet aan de eisen voor de actieradius.

Aanvragen van de subsidieregeling kan (vanaf 9 januari 2024) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 


Tot slot

De aanschaf van een emissievrije bestelbus is een flinke investering, maar wel beter voor het milieu. Koop in ieder geval geen dieselauto meer. Of maak gebruik van bedrijven die gereedschap en materiaal bij jou op de klus kunnen bezorgen. In Amsterdam kan dit al.

Ook klanten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Het gebruik van emissievrije busjes laat zien dat je geeft om het milieu en bijdraagt aan een positief bedrijfsimago.

Lees verder over onze diensten waarmee we jou versterken
Gerelateerd

Nieuws
30 november 2023
2 minuten

Koen Dijkstra nieuwe voorzitter Zelfstandigen Bouw: Streven naar inclusiviteit en samenwerking

Als de nieuwe voorzitter van Zelfstandigen Bouw voel ik mij ongelooflijk bevoorrecht. Het is een rol die mij de kans biedt om mijn passie voor vakmanschap en mijn ervaring als zelfstandig schilder te verenigen met mijn toewijding aan de belangen van onze leden. Het is een uitdaging die ik met volle overgave zal aangaan.

Nieuws
23 oktober 2023
6 minuten

Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Zelfstandigen Bouw heeft met verbazing kennis genomen van het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Verbazing omdat de voorgestelde oplossingsrichtingen voorbij gaan aan het kernprobleem van de wet DBA. Dit wetsvoorstel suggereert dat het probleem gelegen is in een onvoldoende heldere wettelijke definitie van de arbeidsovereenkomst (art. 7:610 BW). De veelvuldige jurisprudentie van de afgelopen decennia hierover geeft daarentegen voldoende helderheid over wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst of niet. Het wetsvoorstel draagt niet bij aan extra verheldering. Integendeel, de voorgestelde criteria als ‘inbedding’ en ‘kernactiviteit’ zullen juist bijdragen aan de roep om meer jurisprudentie.

Column
29 augustus 2023
2 minuten

#VAKSJAAK - Kunstmatige Intelligentie in de Schildersbranche

De schildersbranche heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. We hebben gezien hoe sociale media ons dichter bij elkaar brachten en ons de kans gaven om wereldwijd kennis en inspiratie te delen. Maar nu staan we voor een nieuwe uitdaging: kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op onze schildersbranche.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden