Actueel

PUR werken in de bouw - Nieuwe regels, nieuwe risico's.

22 november 2023
2 minuten
Jimmy Buitenhuis

Nieuwe regelgeving werken met PUR

De introductie van nieuwe regelgeving met betrekking tot het werken met polyurethaan (PUR) brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor professionals in de bouw, waaronder ZZP'ers. Deze regels zijn gericht op het veilig gebruik van diisocyanaten, stoffen die vrijkomen bij het aanbrengen van PUR en ernstige allergieën kunnen veroorzaken. In dit artikel zullen we de regelgeving en de naleving van deze regels voor ZZP'ers in de bouw beschrijven.

Waarom een PUR-cursus?

Het werken met diisocyanaten, zoals die bij het aanbrengen van PUR vrijkomen, brengt aanzienlijke risico's met zich mee. Allergieën, met name astma, kunnen optreden bij blootstelling, zelfs na jaren zonder problemen gewerkt te hebben. Training en certificering zijn, volgens de Rijksoverheid, essentieel om deze risico's te beheersen en de veiligheid van degenen die met deze stoffen werken te waarborgen.


De Nieuwe regelgeving: Een overzicht 

De Europese chemicaliënwetgeving REACH legt restricties op aan het gebruik van diisocyanaten. Vanaf 24 augustus 2023 moeten professionals die beroepsmatig met producten werken die meer dan 0,1% diisocyanaten bevatten, een opleiding hebben gevolgd over veilig gebruik. Dit geldt voor zowel industrieel als professioneel werk, inclusief ZZP'ers. De restricties omvatten ook verplichtingen voor leveranciers, etikettering, en herhaling van de opleiding elke vijf jaar. 


De PUR Cursus: Wat moet je weten?

Professionals die onder de restrictie vallen, moeten een opleiding volgen over het veilig gebruik van diisocyanaten. Deze opleiding kan zowel klassikaal als online (e-learning) worden gevolgd. Leveranciers moeten het opleidingsmateriaal verzorgen, en de inhoud is afhankelijk van de specifieke taken die worden uitgevoerd met producten die diisocyanaten bevatten. ZZP'ers kunnen zelf een arbodeskundige met kennis van diisocyanaten vragen om de opleiding te verzorgen.

Na het voltooien van de opleiding moeten professionals hun certificering verkrijgen en deze elke vijf jaar vernieuwen. Werkgevers (of ZZP'ers) moeten registreren welke medewerkers de opleiding met succes hebben afgerond. Non-compliance kan ernstige gevolgen hebben, dus het is van essentieel belang om te voldoen aan de regelgeving.

Kortom, de nieuwe regelgeving rond diisocyanaten vereist aandacht en naleving van ZZP'ers in de bouw. Door deel te nemen aan de vereiste opleidingen kunnen zij niet alleen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook de veiligheid van henzelf en anderen op de werkplek waarborgen.


Nuttige links en bronnen

  • Chemischestoffengoedgeregeld.nl. (2023, 24 augustus). Wat betekent de REACH restrictie voor diisocyanaten, bijvoorbeeld PUR? Geraadpleegd op 21 november 2023.
  • Bouwend Nederland. (2022, 2 december). Verplichte opleiding voor werken met diisocyanaten. Geraadpleegd op 21 november 2023.

Gerelateerd

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Belangrijke fiscale veranderingen in 2024: Wat ondernemers kunnen verwachten

Met het naderen van het nieuwe jaar worden er verschillende fiscale veranderingen verwacht die invloed zullen hebben op ondernemers en belastingbetalers in Nederland. Deze veranderingen variëren van reiskostenvergoedingen tot belastingtarieven en hebben allemaal tot doel de financiële dynamiek te beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou als zelfstandig ondernemer die op 1 januari 2024 van kracht worden.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden