Zorgen over de VBAR en BAZ
De plannen voor de Wet Bescherming Arbeidsrelaties (VBAR) en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (BAZ) baren ons zorgen. De huidige voorstellen bieden onvoldoende duidelijkheid en roepen vragen op over de uitvoerbaarheid. Het risico bestaat dat kwetsbare zelfstandigen in onze sector, waar een duidelijke basis essentieel is, tussen wal en schip gaan vallen.
In onze eerdere reactie op de internetconsultatie van de BAZ hebben we al aangegeven dat we de noodzaak van een verplichte AOV erkennen, maar de huidige opzet van de BAZ als te beperkt en te duur ervaren. De dekking biedt onvoldoende bescherming bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, terwijl de premie te hoog is in verhouding tot wat zelfstandigen ervoor terugkrijgen. Daarnaast twijfelen wij sterk aan de uitvoeringscapaciteit van het UWV.
"Zoals eerder gezegd, brengt dit alles een hoop onzekerheid, veel complexiteit, en tot nu toe weinig oplossingen," zegt Koen Dijkstra, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. "De huidige plannen bieden zelfstandigen geen duidelijkheid en zetten hun ondernemerschap onder druk."
Zelfstandigen Bouw sluit zich aan bij de oproep van VZN om de VBAR op te knippen en primair te focussen op het rechtsvermoeden bij lage tarieven. Dit zou de meest schrijnende vormen van schijnzelfstandigheid aanpakken, en een duidelijke lijn geven in de handhaving, waar nu een hoop onzekerheid heerst. Ook de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering moet worden herzien. Wij pleiten voor een breder dekkingspakket en een lagere premie, zodat zelfstandigen in de bouwsector betaalbaar verzekerd kunnen zijn zonder dat ze hun huidige vangnetten, zoals broodfondsen en schenkkringen, verliezen.
Koen Dijkstra, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, benadrukt: "Als onderdeel van VZN (de koepelvereniging van zzp-belangenbehartigers) vinden wij het essentieel dat het kabinet in gesprek blijft met VZN. Het is belangrijk dat we actief worden betrokken bij belangrijke beslissingen. Alleen zo kunnen we werken aan praktische en werkbare oplossingen die aansluiten bij de specifieke noden van zzp'ers, en die in de bouwsector."
Zelfstandigen Bouw wil graag meedenken over praktische oplossingen die werkbare alternatieven bieden voor de huidige voorstellen. We zien kansen in maatwerkregelingen die zelfstandigen helpen om duurzaam te ondernemen zonder onnodige belemmeringen.
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, en dit zorgt voor onrust onder zelfstandigen. De onzekerheid komt vooral door onduidelijke regels en communicatie vanuit de overheid. Maar hoe groot is het probleem echt, en moet jij als zzp’er in de bouw je zorgen maken? Wij zetten de feiten op een rij en leggen uit wat je moet weten.
Zelfstandigen Bouw en kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder slaan per direct de handen ineen om de belangen van zzp’ers steviger te verdedigen en hen toegang te geven tot elkaars diensten en producten, zoals de RI&E en AOV.