Nieuws

"Verplicht schilderspensioen volstrekt overbodig."

27 oktober 2020
2 minuten
Gerard Renes

"Verplicht schilderspensioen volstrekt overbodig."


De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.

Van de ondervraagde zzp-schilders zet 95%  geld opzij voor later. Drie op de tien hebben ook nog een lijfrente, 18% belegt en 13% spaart door te investeren in onroerend goed (anders dan de eigen woning). “Het beeld dat ondernemers weinig tot niets aan hun pensioen doen, klopt dus niet”, constateert voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, die Panteia heeft gevraagd de enquête te houden.

Zelfstandige schilders zijn de enige ondernemers die verplicht zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds. Zelfstandigen Bouw voert hiertegen al jaren een juridische strijd. De rechter wees het verzoek om een einde te maken aan de verplichting in eerste instantie af. Op 29 oktober dient het hoger beroep.

Verhoef: “De meeste zzp-schilders (57%) willen van die verplichting af. Dat blijkt ook weer uit deze enquête.“  Van de ondernemers die ervan af willen, geeft ruim een derde aan dat het hen weinig oplevert. “Dat strookt met berekeningen die Zelfstandigen Bouw heeft gemaakt”, aldus Verhoef.  “Gemiddeld ontvangen zzp-schilders nauwelijks meer aan pensioen dan zij aan premie hebben betaald.”

Als de zzp-schilders konden kiezen, zou slechts 23% zijn pensioen regelen via BPF, zo blijkt uit de enquête.  De rest kiest voor een andere wijze. Slechts 2% zou niets regelen. “Je hebt dus helemaal geen verplichting nodig om ondernemers iets aan hun pensioen te laten doen” stelt Verhoef.

Gerelateerd

Nieuws
14 maart 2024
2 minuten

BOUWSECTOR VREEST ONTOEGANKELIJKHEID BINNENSTEDEN

Met de invoering van zero-emissiezones in Nederlandse steden vanaf 1 januari 2025 staat de mogelijkheid om bouwwerkzaamheden uit te voeren in binnensteden op het spel. De brancheorganisaties Zelfstandigen Bouw, Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder en de ondernemers in de Afbouw, verenigd in de NOA, uiten hierover hun bezorgdheid in een brandbrief aan de VNG.

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden