"Maken we de schilderssector weer kapot?"

8 juli 2020
3 minuten
Charles Verhoef

Bron: Eisma Schildersblad

Column voorzitter Charles Verhoef: "Maken we de schilderssector weer kapot?"


Waar zijn we in beland met zijn allen? In een situatie die de wereld op zijn kop zet? Die ons wakker schut uit de ratrace dat de aarde vernietigt? Of is het niet meer dan een virus die we binnenkort onder controle hebben? Zodat we weer lekker door kunnen met ons mooie leventje. Terwijl de culturele sector op zijn gat ligt, we een festival voorlopig alleen nog kunnen beleven op Youtube, bouwen en schilderen we door alsof er helemaal niets aan de hand is. En er is gelukkig ook niets aan de hand. Althans als we het hebben over de bouwproductie op dit moment.

Hoe lang zal dat zo blijven? Gerenommeerde instituten als het CPB, de Rabobank en de EIB rolden de afgelopen weken hun doemscenario’s over ons uit. Als een lawine komt een economische crisis op ons af rollen, zoals we dat in geen 100 jaar hebben meegemaakt. De werkloosheid zal alle records verbreken. Ondertussen stoppen politici en de mannen in de polder hun kop in het zand. Die gaan gewoon door met het oppoetsen van een bejaard pensioenstelsel en beloven de komende jaren vele miljarden bij elkaar te toveren om de werkenden van nu te compenseren voor hun pensioenverlies. Hoe wereldvreemd kan je zijn!

Gelijk moet ik denken aan de sociale partners in de schilderssector die zich op de borst kloppen dat ze zo sociaal bezig zijn. Want zij gunnen iedereen een goed pensioen. Ook de ruim 10.000 zzp-schilders. Ook voor hen zal er wel gezocht worden naar een zak geld om ze te compenseren voor de pensioenhervorming van de eeuw. Of zullen ze dat zelf moeten ophoesten? “Dat is ook niet nodig” zullen de sociale partners wel zeggen. “Want dat zit al inbegrepen in het tarief.” Zelfstandige schilders verdienen zoveel dat ze dat makkelijk kunnen ophoesten. Toch?

Als straks de economische werkelijkheid een ieder dwingt zijn kop uit het zand te halen, ben ik benieuwd wat er overblijft van de sociale instelling van de schilderssector. Ik kan me namelijk nog als de dag van gisteren herinneren dat in 2011 vele schilders steen en been klaagden over dumpprijzen van € 16 per uur. Want dat is wat ze kregen van de sociale schildersbedrijven die ze inhuurden. Gaan we dit de komende jaren weer beleven? Maken we de schilderssector weer kapot door elkaar dood te concurreren? Door met een stalen gezicht te beweren dat het gaat om kwaliteit en service, maar ondertussen vakmensen in te huren voor een appel en een ei?

Misschien goed om zelf even mijn kop richting de hemel te richten en te dagdromen dat de schilderssector een taskforce heeft opgezet om te voorkomen dat de geschiedenis van 10 jaar terug zich gaat herhalen.

Charles Verhoef

voorzitter Zelfstandigen Bouw

Gerelateerd

22 december 2020
2 minuten

Hof wijst vrije pensioenkeuze zzp-schilders af

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het hof wees de eis van Zelfstandigen Bouw af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen. 

Blog
15 december 2020
2 minuten

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Ze zijn knettergek geworden!"

Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd. Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.

30 oktober 2020
2 minuten

Eind december uitspraak in rechtszaak verplicht schilderspensioen

Eind december weet je of je als zelfstandige schilder verplicht blijft pensioen op te bouwen bij het schilderspensioenfonds BPF. Donderdag was het hoger beroep in de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen tegen schilderspensioenfonds BPF en de Staat om die verplichting van tafel te krijgen. Op 22 december doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak.

27 oktober 2020
2 minuten

"Verplicht schilderspensioen volstrekt overbodig."

De veel gehoorde stelling dat ondernemers niet sparen voor hun pensioen gaat in ieder geval voor zelfstandige schilders niet op. Zij sparen bijna allemaal om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Dit blijkt uit een representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia.

6 mei 2020
5 minuten

Opinie Charles Verhoef in de Telegraaf: "Het evenwicht in ondersteuning van werknemer en zzp'er is zoek"

De economische crisis die het gevolg is van het coronavirus is geen gewone crisis.

© 2020 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden