Nieuws

Inkomensdaling vakman door prijsstijging materialen

25 april 2022
1 minuut
Charles Verhoef

NIET ZOMAAR DE PRIJS VERHOGEN

Bijna alle zelfstandigen in de sector hebben te maken met kostenstijgingen van 25% of meer. De meesten berekenen dit wel door aan hun klanten, maar voor lopende opdrachten gaat dat vaak niet. “Ik zit volgepland tot medio 2023. Een flink aantal klanten heeft een vaste prijsafspraak. Ik kan niet zomaar de prijzen verhogen. Dat scheelt mij zo’n 10 tot 15% verdiensten”, aldus een van hen.

Veel zzp’ers worstelen met de vraag hoe zij moeten omgaan met nieuwe offertes. De een probeert daarin zo veel mogelijk rekening te houden met snelle prijsstijgingen en neemt het risico dat hij erbij inschiet. Anderen maken voortaan een voorbehoud voor prijsstijgingen van materialen om zichzelf niet in de vingers te snijden. Dat betekent wel onzekerheid voor de klant.

“Sinds januari geef ik een prijsindicatie in plaats van een offerte. Hierdoor ben ik opdrachten misgelopen maar over het algemeen begrijpen klanten het wel,” laat een van de deelnemers aan de peiling weten.

Advies

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw adviseert vakmensen in de offertes duidelijk vast te leggen voor wiens rekening prijsstijgingen komen. “Normaal gesproken zijn prijsverhogingen het risico van de ondernemer. Maar met de forse prijsstijgingen van bouwmaterialen waarmee de sector nu wordt geconfronteerd, zal ook de opdrachtgever een deel van het risico moeten dragen.

Spreek bijvoorbeeld af dat prijsstijgingen van meer dan 10% vanaf het ondertekenen van de offerte, volledig voor rekening komen van de opdrachtgever. Dat schept duidelijkheid en voorkomt misverstanden achteraf en onenigheid over de factuur.”

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden