Nieuws

Inkomensdaling vakman door prijsstijging materialen

25 april 2022
1 minuut
Charles Verhoef

NIET ZOMAAR DE PRIJS VERHOGEN

Bijna alle zelfstandigen in de sector hebben te maken met kostenstijgingen van 25% of meer. De meesten berekenen dit wel door aan hun klanten, maar voor lopende opdrachten gaat dat vaak niet. “Ik zit volgepland tot medio 2023. Een flink aantal klanten heeft een vaste prijsafspraak. Ik kan niet zomaar de prijzen verhogen. Dat scheelt mij zo’n 10 tot 15% verdiensten”, aldus een van hen.

Veel zzp’ers worstelen met de vraag hoe zij moeten omgaan met nieuwe offertes. De een probeert daarin zo veel mogelijk rekening te houden met snelle prijsstijgingen en neemt het risico dat hij erbij inschiet. Anderen maken voortaan een voorbehoud voor prijsstijgingen van materialen om zichzelf niet in de vingers te snijden. Dat betekent wel onzekerheid voor de klant.

“Sinds januari geef ik een prijsindicatie in plaats van een offerte. Hierdoor ben ik opdrachten misgelopen maar over het algemeen begrijpen klanten het wel,” laat een van de deelnemers aan de peiling weten.

Advies

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw adviseert vakmensen in de offertes duidelijk vast te leggen voor wiens rekening prijsstijgingen komen. “Normaal gesproken zijn prijsverhogingen het risico van de ondernemer. Maar met de forse prijsstijgingen van bouwmaterialen waarmee de sector nu wordt geconfronteerd, zal ook de opdrachtgever een deel van het risico moeten dragen.

Spreek bijvoorbeeld af dat prijsstijgingen van meer dan 10% vanaf het ondertekenen van de offerte, volledig voor rekening komen van de opdrachtgever. Dat schept duidelijkheid en voorkomt misverstanden achteraf en onenigheid over de factuur.”

Gerelateerd

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Belangrijke fiscale veranderingen in 2024: Wat ondernemers kunnen verwachten

Met het naderen van het nieuwe jaar worden er verschillende fiscale veranderingen verwacht die invloed zullen hebben op ondernemers en belastingbetalers in Nederland. Deze veranderingen variëren van reiskostenvergoedingen tot belastingtarieven en hebben allemaal tot doel de financiële dynamiek te beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou als zelfstandig ondernemer die op 1 januari 2024 van kracht worden.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden