Nieuws

Vereniging Zelfstandigen Nederland aan kabinet: 'Stop partnertoets Tozo'

14 januari 2021
3 minuten
Gerard Renes

Naar aanleiding van de verlengde lockdown heeft het kabinet besloten de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers uit te breiden. Volgens Cristel van de Ven, voorzitter van VZN (een samenwerkingsverband van ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL) mag het kabinet meer oog hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers. ,,Het is goed dat het kabinet bedrijven blijft steunen in deze uitzonderlijk zware tijd. Echter, tot op heden lijkt onze regering weinig oog te hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers. Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan."

'Bedrag drempelwaarde in TVL-regeling nu te hoog'

Concreet roept VZN het kabinet op om gedurende deze tweede, verlengde lockdown de partnertoets bij de Tozo-regeling te laten vallen. Ook pleit VZN voor opheffing van de drempelwaarde in de TVL-regeling. Deze is momenteel 3.000 euro vaste lasten per kwartaal. Dat bedrag is voor veel zelfstandig ondernemers te hoog, terwijl zij wel degelijk hoge vaste lasten hebben, bijvoorbeeld voor de huur van een werkruimte, leasecontracten, verzekeringen en pensioenopbouw.

VZN stelt bovendien voor om de TVL-vergoeding uit te keren op basis van werkelijke cijfers, in plaats van 'een ingewikkeld systeem opgetuigd met gemiddelde percentages vaste lasten per SBI-code'. Van de Ven: ,,Ondernemers moeten toch al hun omzetverlies aantonen om in aanmerking te komen voor de TVL. Laat ze dan ook hun eigen aandeel vaste lasten aantonen. Maak het systeem niet belangrijker dan de noodzakelijke hulp."

Versnelde invoering Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Verder pleit VZN voor het achterwege laten van de vermogenstoets bij de Tozo die gepland staat vanaf 1 april, voor versoepeling van het urencriterium voor zelfstandigen in 2021 en voor extra inspanningen tot bij- en omscholing van zelfstandig ondernemers die het roer willen omgooien.

Tot slot verzoekt VZN het kabinet met klem tot versnelde invoering van de aangekondigde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Van de Ven: ,,Dit kan niet wachten tot 1 februari 2021. Voor de zelfstandigen bij wie het water inmiddels aan de lippen staat, is dat te laat."

Bron: Deondernemer.nl


Gerelateerd

Nieuws
13 oktober 2020
1 minuut

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) presenteert manifest

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) heeft haar manifest gepubliceerd. In het manifest zijn de uitgangspunten en ideeën van de VZN uitgezet. Eén van de speerpunten in het manifest is het recht van zelfstandigen op een individueel sociaal vangnet (een financiële buffer voor ondernemersrisico’s). De overheid dient dat te stimuleren en faciliteren.

Nieuws
11 september 2020
3 minuten

Cristel van de Ven benoemd tot voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Dat heeft de vereniging zojuist bekendgemaakt. Twee weken geleden werd al duidelijk dat vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL, de krachten bundelen. VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt.  

Nieuws
11 september 2020
4 minuten

Interview met Cristel van de Ven: voorzitter van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Door de krachten te bundelen in de VZN, hopen zelfstandigenorganisaties ONL, ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners een volwaardige stem te krijgen in politiek Den Haag. Van de Ven komt niet uit de gelederen van een van deze organisaties, maar toen ze werd benaderd voor de functie sprak het haar direct aan. „Concrete oplossingen bedenken voor de huidige zzp-problematiek. Daar maak ik me graag hard voor.”

© 2021 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden