Blog

Hoe lossen we het tekort aan vakmensen op?

14 januari 2022
2 minuten
Lydia Bos

Ik ondervind het tegenwoordig zelf aan den lijve. Het tekort aan vakmensen in de bouw. Voor de verbouwing van een badkamer en een aanbouw lukt het mij niet eens een vakman te vinden die tijd heeft een offerte uit te brengen. Laat staan tijd om de klus uit te voeren. De komende jaren zijn er 94.000 nieuwe vakmensen nodig om het tekort in de bouw op te vangen. Waar gaan we die vinden?

De vorige crisis in 2008 heeft voor grote problemen in de bouwsector gezorgd.

Er gingen zo’n 80.000 banen verloren en veel bouwbedrijven hadden het moeilijk. In die tijd werden nauwelijks stagiaires aangenomen, wat als gevolg had dat er steeds minder jongeren voor de bouw- of infrastructuur kozen. Dat er destijds veel te weinig nieuwe vakmensen zijn ingestroomd merken we nu. Maar ook anno 2022 kiezen veel te weinig jongeren voor een bouwopleiding. Tijd om te werken aan het imago van onze prachtige branche! 

Hoe kunnen we jongeren warm maken voor de bouw?

Er is al het een en ander geprobeerd om de bouw aantrekkelijk te maken voor de generatie die nu van school komt. Dit heeft echter nog niet gezorgd voor dé oplossing van dit probleem.

Maar wat dan wel?

Hoe kunnen we de populariteit van de bouw onder jongeren vergroten? Hoe maken we de bouw hip en aantrekkelijk om in te gaan werken? Want uit onderzoek blijkt dat veel jongeren best zouden willen werken in de bouw, maar toch voor een andere sector kiezen. Hoe kunnen we deze generatie bereiken via de (social media) kanalen die bij hen passen? En op de manier die bij hen past? Een interactieve video met een kijkje in de keuken? Interviews met jongeren die wel voor de bouw hebben gekozen en daar heel gelukkig mee zijn? Voorlichting op scholen? Hebben jullie ideeën? Ik hoor ze graag! Stuur een mail naar: lydia.bos@zelfstandigenbouw.nl

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden