Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Maar de bouwsector trekt al jaren te weinig leerlingen en de daling lijkt nog lang niet voorbij. Hoe kan het dat de maatschappij hoger nog steeds als beter blijft zien? Terwijl de vooruitzichten na een technische opleiding zo goed zijn? Tenminste, zodra we die theoretische opleidingen op de schop hebben genomen…
Al die plannen om de wereld duurzaam te maken, betekenen heel veel werk voor vakmensen. In de bouw én in de techniek. De minister van Onderwijs is er eindelijk achter gekomen dat we te veel kinderen naar het hoger onderwijs pushen. Met als gevolg: te weinig leerlingen die een vak leren.
Is MBO dan beter?
Hoger en nog hoger onderwijs is in ieder geval niet langer zaligmakend. We moeten onze kinderen voortaan naar het MBO sturen. Zodat we snel voldoende vakmensen hebben voor al die zonnepanelen, duurzame huizen, warmtepompen en laadpalen. De minister denkt dat het probleem dan is opgelost. Want ja, een minister die alles heeft geleerd uit boeken, denkt dat je een technisch vak ook kunt leren uit boeken. Hahaha!
Zo leer je een vak
Vaktechniek ontwikkel je nu eenmaal niet uitsluitend uit een boek. Daarvoor moet je ook gewoon in de praktijk aan de slag. De handen uit de mouwen steken. Want een technisch vak leer je door te doen, doen en nog eens te doen. Jongeren die gevoel hebben voor techniek blijken ook veel beter te leren door te doen, dan door theoretische kennis uit boeken te halen.
Terug naar de LTS
Het echte beroepsonderwijs, zoals de LTS, moet weer in ere worden hersteld. Onderwijs waarbij je leert door te doen en niet alleen door naar suffe boeken te staren. Onderwijs waar jongeren, die praktisch zijn ingesteld, serieus worden genomen. En hun vermogen om met hun handen te werken weer wordt gewaardeerd. Alleen zo voorkomen we dat in 2030 het stroomnet de vraag van al die elektrische auto’s niet aan kan. En we nog steeds te weinig huizen hebben (voor al die hoogopgeleide theoretici die werkloos op de bank ‘slim’ zitten te wezen).
Zonder klanten geen opdrachten. Zonder opdrachten geen omzet. Zonder blije klanten geen nieuwe opdrachten. Reden genoeg om klanten tevreden te houden. Maar betekent dat ook meteen dat klant áltijd koning is? Dat jij al hun grillen moet beantwoorden? Zelfs als ze onredelijk zijn? En of je nu schuld hebt of niet? Een conflict kan behoorlijk uit de hand lopen en in de papieren lopen. Maar Zelfstandigen Bouw staat met raad en daad voor je klaar.
Het aandeel vrouwen in de bouw in België groeit gestaag, zo blijkt uit recente onderzoekscijfers van Bouwunie. Dit nieuws bij onze zuiderburen werpt de vraag op: waarom gaat het bij de Belgen beter dan in Nederland? En wat doen wij daaraan?
Er hebben zich al meerdere gedupeerden van nieuwe oplichtingspraktijken bij ons gemeld. Oplichters worden steeds gewiekster. Wat ze nu weer hebben bedacht? Ze verleiden je met datgene waarvan jouw hart sneller gaat kloppen: gereedschap. En dat doen ze sluw. Want ze overrompelen je en houden je een vette vis voor in de vorm van een forse korting (althans dat beweren ze). Laat je niet verleiden door deze bedriegers!