Blog

Help de bouw: herstel het beroepsonderwijs

Er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Maar de bouwsector trekt al jaren te weinig leerlingen en de daling lijkt nog lang niet voorbij. Hoe kan het dat de maatschappij hoger nog steeds als beter blijft zien? Terwijl de vooruitzichten na een technische opleiding zo goed zijn? Tenminste, zodra we die theoretische opleidingen op de schop hebben genomen…  

19 januari 2023
2 minuten
Charles Verhoef

Al die plannen om de wereld duurzaam te maken, betekenen heel veel werk voor vakmensen. In de bouw én in de techniek. De minister van Onderwijs is er eindelijk achter gekomen dat we te veel kinderen naar het hoger onderwijs pushen. Met als gevolg: te weinig leerlingen die een vak leren.  

Is MBO dan beter? 

Hoger en nog hoger onderwijs is in ieder geval niet langer zaligmakend. We moeten onze kinderen voortaan naar het MBO sturen. Zodat we snel voldoende vakmensen hebben voor al die zonnepanelen, duurzame huizen, warmtepompen en laadpalen. De minister denkt dat het probleem dan is opgelost. Want ja, een minister die alles heeft geleerd uit boeken, denkt dat je een technisch vak ook kunt leren uit boeken. Hahaha! 

Zo leer je een vak 

Vaktechniek ontwikkel je nu eenmaal niet uitsluitend uit een boek. Daarvoor moet je ook gewoon in de praktijk aan de slag. De handen uit de mouwen steken. Want een technisch vak leer je door te doen, doen en nog eens te doen. Jongeren die gevoel hebben voor techniek blijken ook veel beter te leren door te doen, dan door theoretische kennis uit boeken te halen 

Terug naar de LTS

Het echte beroepsonderwijs, zoals de LTS, moet weer in ere worden hersteld. Onderwijs waarbij je leert door te doen en niet alleen door naar suffe boeken te staren. Onderwijs waar jongeren, die praktisch zijn ingesteld, serieus worden genomen. En hun vermogen om met hun handen te werken weer wordt gewaardeerd. Alleen zo voorkomen we dat in 2030 het stroomnet de vraag van al die elektrische auto’s niet aan kan. En we nog steeds te weinig huizen hebben (voor al die hoogopgeleide theoretici die werkloos op de bank ‘slim’ zitten te wezen). 

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden