Blog

Carrièrekansen: de bouwer is de nieuwe dokter of advocaat

Wat zijn belangrijke overwegingen bij het maken van een beroepskeuze? Passie voor het vak? Baangarantie? Salaris? Om drie redenen word je tegenwoordig geen piloot, dokter of advocaat meer, maar ga je de bouw in! Dus wil een kind bouwvakker worden? Voel dan geen teleurstelling, maar wees trots.

13 december 2022
2 minuten
Charles Verhoef

De stripserie ‘Sigmund’ kwam onlangs met een strip over een jongetje dat een verlanglijstje aan zijn ouders geeft. Op dat lijstje stond gereedschap en een hijskraan, want dit jongetje wil later bouwer worden. Zijn ouders reageerden niet blij. Want hun zoon moet dokter of advocaat worden.

Tekort aan vakmensen in de bouw

Ja, zo zit onze wereld in elkaar. Als ouder wil je het beste voor je kind en het beeld van mensen die met hun handen werken is nu eenmaal niet positief. Daarom zitten de universiteiten overvol en is er een groot tekort aan timmerlieden, metselaars en loodgieters. Niet omdat kinderen geen vakman of vakvrouw willen worden. Nee, omdat ouders hun kinderen pushen naar een – liefst zo hoog mogelijke – theoretische opleiding. Want daarmee word je succesvol. Daarmee verdien je later een goede boterham. En kun je als ouder trots zijn op je kind.

Zekerheid voor bouwers

Wel ouders, de wereld is aan het veranderen. Bij sommige hoge opleidingen is het maar de vraag of je later makkelijk aan het werk kunt komen. Dit brengt een hoop onzekerheden met zich mee. Huisartsen klagen steen en been over te hoge werkdruk en lage vergoedingen. En advocaten zijn hun leven niet meer zeker. Door het grote tekort aan vakmensen is er meer dan genoeg werk in de bouw en zal een baan vinden voor bouwers nooit een groot probleem zijn. Bovendien kan jouw kind tegenwoordig een dikke boterham verdienen als bouwer.

Veel omzet voor bouwers

Gelooft u me niet? Vorige week sprak ik een kitter die in de eerste 10 maanden van 2022 een omzet had gerealiseerd van 160.000 harde euro’s. U zou willen dat het uw kind was. En dat kan! Stimuleer uw kind te worden wat hij wil worden. In plaats van uw kind te dwingen naar de universiteit of hogeschool te gaan. Zeker weten dat u trots wordt op uw kind.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden