Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd.
Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.
Nu al kunnen zelfstandige schilders ervan genieten. Of beter: moeten genieten. Want de bestuurders van het pensioenfonds Schilders vinden het zo belangrijk dat ook zelfstandigen een goed pensioen krijgen, dat zij alle zelfstandige schilders hebben verplicht deel te nemen aan het Schilderspensioenfonds. Voor hun eigen bestwil.
Er gaan steeds meer stemmen op ook alle andere zelfstandig ondernemers dit prachtige stelsel te geven. Ook hen desnoods te dwingen zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Voor hun eigen bestwil.
Wat ze mij maar niet aan mijn verstand kunnen peuteren is waarom die verplichting nodig is. Als die pensioenfondsen en hun bestuurders het beste ter wereld hebben te bieden, dan zouden zelfstandigen toch staan te juichen als ze allemaal mee mogen doen. Of zijn die bestuurders bang dat veel zelfstandigen, net als ik, hun mooie praatjes niet voor zoete koek aannemen.
Stug blijven pensioenfondsen volhouden dat je 2 tot 3 maal zoveel aan pensioen ontvangt dan je aan premie hebt betaald. Kletskoek! Hoe kunnen zij voorspellen dat het Pensioenakkoord onze pensioenen toekomstbestendig maakt? Kletskoek. Het maakt de hoogte van je pensioen nog onzekerder dan nu.
Een feit is wel dat vorige week alle zelfstandige schilders verrast werden met een brief van het BPF Schilders waarin een premieverhoging van maar liefst 25% werd aangekondigd. Het modernste pensioenfonds ter wereld voert zonder blikken of blozen een premieverhoging in waar de maffia jaloers op zou zijn. Knettergek!
Niet boos worden heren en dames schilders, want het pensioenfonds doet dat allemaal voor jullie pensioen, voor jullie eigen bestwil. En natuurlijk ook een beetje voor het voortbestaan van het fonds –en de banen van de pensioenfondsbestuurders. Voor hun eigen bestwil dus.
Laten we hopen dat het Gerechtshof in Den Haag het doek laat vallen voor dit krankzinnige toneelstuk en dat het zelfstandige schilders de vrijheid gunt hun pensioen zelf te regelen.
Charles Verhoef, bestuursvoorzitter van Zelfstandigen Bouw
NB: Eind december is de uitspraak in de rechtszaak tegen het verplicht schilderspensioen, die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen.
Druk, beredruk. Niet een week, niet een maand. Nee, al een hele tijd is het erg druk in de bouw. Lange werkdagen zijn heel normaal geworden. De volgende opdracht wacht en je wilt je vaste klanten niet teleurstellen. En als je jong bent kan je de hele wereld aan. Dus wat is het probleem. Helemaal niets. Nu dan tenminste.
Huisartsen beweren dat vakmensen voor een uurtarief van € 65 hun bed niet uitkomen. Voorzitter Charles Verhoef weet zeker dat het tekort aan vakmensen als sneeuw voor de zon verdwijnt als zij € 65 per uur verdienen. En daarmee eindelijk de waardering krijgen die ze toekomt.
De brandstofkosten rijzen de pan uit. En het einde is nog niet in zicht. Automobilisten betalen recordprijzen aan de pomp. Je zou wel gek zijn dat als zelfstandig ondernemer voor eigen rekening te nemen als de opdrachtgevers voor je in de rij staan. Lees de column van onze voorzitter Charles Verhoef.