Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd.
Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.
Nu al kunnen zelfstandige schilders ervan genieten. Of beter: moeten genieten. Want de bestuurders van het pensioenfonds Schilders vinden het zo belangrijk dat ook zelfstandigen een goed pensioen krijgen, dat zij alle zelfstandige schilders hebben verplicht deel te nemen aan het Schilderspensioenfonds. Voor hun eigen bestwil.
Er gaan steeds meer stemmen op ook alle andere zelfstandig ondernemers dit prachtige stelsel te geven. Ook hen desnoods te dwingen zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Voor hun eigen bestwil.
Wat ze mij maar niet aan mijn verstand kunnen peuteren is waarom die verplichting nodig is. Als die pensioenfondsen en hun bestuurders het beste ter wereld hebben te bieden, dan zouden zelfstandigen toch staan te juichen als ze allemaal mee mogen doen. Of zijn die bestuurders bang dat veel zelfstandigen, net als ik, hun mooie praatjes niet voor zoete koek aannemen.
Stug blijven pensioenfondsen volhouden dat je 2 tot 3 maal zoveel aan pensioen ontvangt dan je aan premie hebt betaald. Kletskoek! Hoe kunnen zij voorspellen dat het Pensioenakkoord onze pensioenen toekomstbestendig maakt? Kletskoek. Het maakt de hoogte van je pensioen nog onzekerder dan nu.
Een feit is wel dat vorige week alle zelfstandige schilders verrast werden met een brief van het BPF Schilders waarin een premieverhoging van maar liefst 25% werd aangekondigd. Het modernste pensioenfonds ter wereld voert zonder blikken of blozen een premieverhoging in waar de maffia jaloers op zou zijn. Knettergek!
Niet boos worden heren en dames schilders, want het pensioenfonds doet dat allemaal voor jullie pensioen, voor jullie eigen bestwil. En natuurlijk ook een beetje voor het voortbestaan van het fonds –en de banen van de pensioenfondsbestuurders. Voor hun eigen bestwil dus.
Laten we hopen dat het Gerechtshof in Den Haag het doek laat vallen voor dit krankzinnige toneelstuk en dat het zelfstandige schilders de vrijheid gunt hun pensioen zelf te regelen.
Charles Verhoef, bestuursvoorzitter van Zelfstandigen Bouw
NB: Eind december is de uitspraak in de rechtszaak tegen het verplicht schilderspensioen, die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen.
De kans is groot dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt voor alle zelfstandigen in Nederland. Oorspronkelijk stond 2027 op de planning, maar de invoering lijkt mogelijk pas rond 2029. Er zijn zelf geluiden dat het UWV heeft aangegeven pas na 2029 de capaciteit heeft om de AOV-plicht uit te voeren Dat klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar als zzp’er in de bouw heeft dit zeer directe invloed op jou en je bedrijf. Het is goed om nu al na te denken over wat dit voor jou als zzp’er in de bouw betekent. Want wat als je langere tijd niet meer kunt werken door een ongeluk of ziekte? Wij leggen graag uit wat de verplichte AOV inhoudt en wat onze visie bij Zelfstandigen Bouw hierop is.
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, en dit zorgt voor onrust onder zelfstandigen. De onzekerheid komt vooral door onduidelijke regels en communicatie vanuit de overheid. Maar hoe groot is het probleem echt, en moet jij als zzp’er in de bouw je zorgen maken? Wij zetten de feiten op een rij en leggen uit wat je moet weten.
Het regeerprogramma van kabinet Schoof brengt weinig verrassingen wat betreft de arbeidsmarkt en het zzp-beleid. Het voortzetten van bestaande hervormingen, zoals geïnitieerd door eerdere kabinetten, zet de koers vast op een pad waar zelfstandigen minder ruimte krijgen. Het kabinet richt zich sterk op meer vaste banen en het aanpakken van flexwerk en schijnzelfstandigheid. Hoewel Zelfstandigen Bouw de noodzaak erkent om kwetsbare werkenden te beschermen, missen wij specifieke oplossingen die aansluiten bij de realiteit van zelfstandige ondernemers in de bouwsector.