Blog

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Ze zijn knettergek geworden!"

15 december 2020
2 minuten
Charles Verhoef

"Ze zijn knettergek geworden!"

Het gaat al jaren niet goed met onze pensioenen. Doordat ze niet meestijgen met de inflatie, is de waarde van de pensioenen de afgelopen jaren met 15% gedaald. En voor volgend jaar hangt velen van ons zelfs een korting boven het hoofd.

Toch vertellen de pensioenfondsbestuurders ons steeds weer dat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben. En dat het Pensioenakkoord dat onze pensioenen moet moderniseren, ervoor zorgt dat dit zo blijft. De pensioenfondsbestuurders gunnen het alle werkenden van dit mooie stelsel te profiteren.

Nu al kunnen zelfstandige schilders ervan genieten. Of beter: moeten genieten. Want de bestuurders van het pensioenfonds Schilders vinden het zo belangrijk dat ook zelfstandigen een goed pensioen krijgen, dat zij alle zelfstandige schilders hebben verplicht deel te nemen aan het Schilderspensioenfonds. Voor hun eigen bestwil.

Er gaan steeds meer stemmen op ook alle andere zelfstandig ondernemers dit prachtige stelsel te geven. Ook hen desnoods te dwingen zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Voor hun eigen bestwil.

Wat ze mij maar niet aan mijn verstand kunnen peuteren is waarom die verplichting nodig is. Als die pensioenfondsen en hun bestuurders het beste ter wereld hebben te bieden, dan zouden zelfstandigen toch staan te juichen als ze allemaal mee mogen doen. Of zijn die bestuurders bang dat veel zelfstandigen, net als ik, hun mooie praatjes niet voor zoete koek aannemen.  

Stug blijven pensioenfondsen volhouden dat je 2 tot 3 maal zoveel aan pensioen ontvangt dan je aan premie hebt betaald. Kletskoek! Hoe kunnen zij voorspellen dat het Pensioenakkoord onze pensioenen toekomstbestendig maakt? Kletskoek. Het maakt de hoogte van je pensioen nog onzekerder dan nu.

Een feit is wel dat vorige week alle zelfstandige schilders verrast werden met een brief van het BPF Schilders waarin een premieverhoging van maar liefst 25% werd aangekondigd. Het modernste pensioenfonds ter wereld voert zonder blikken of blozen een premieverhoging  in waar de maffia jaloers op zou zijn. Knettergek!

Niet boos worden heren en dames schilders, want het pensioenfonds doet dat allemaal voor jullie pensioen, voor jullie eigen bestwil. En natuurlijk ook een beetje voor het voortbestaan van het fonds –en de banen van de pensioenfondsbestuurders. Voor hun eigen bestwil dus.

Laten we hopen dat het Gerechtshof in Den Haag het doek laat vallen voor dit krankzinnige toneelstuk en dat het zelfstandige schilders de vrijheid gunt hun pensioen zelf te regelen.

Charles Verhoef, bestuursvoorzitter van Zelfstandigen Bouw

NB: Eind december is de uitspraak in de rechtszaak tegen het verplicht schilderspensioen, die Zelfstandigen Bouw heeft aangespannen.

Gerelateerd

Nieuws
5 februari 2024
2 minuten

Geld betalen en toch niet goed verzekerd zijn

Als je in de bouw zit, is het slim om je bedrijf goed te verzekeren. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte dingen en beperk je financiële risico's. Een CAR-verzekering (Constructie All Risk) is belangrijk voor bouwprojecten. Het dekt schade op de bouwplaats, denk aan diefstal, vandalisme en stormschade. Ook beschermt het tegen schade aan spullen van de opdrachtgever waar je aan werkt. En weet je wat handig is? Het sluit mooi aan op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). De Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van de opdrachtgever en letsel bij onderaannemers of de opdrachtgever zelf. Het is slim om beide verzekeringen te hebben. Zo dek je niet alleen schade aan de bouwplaats, maar ook persoonlijke gevolgen van ongelukken, een totale bescherming voor je bedrijf dus.

Nieuws
17 januari 2024
2 minuten

Knikkende knieën zorgen voor onrust

Onlangs kregen we een boeiende vraag van één van onze gewaardeerde deelnemers over hoe bouwers met knieproblemen beoordeeld worden. Om hierover meer duidelijkheid te verschaffen, zijn we in gesprek gegaan met onze toegewijde medewerker, Nanda. Haar expertise en inzichten hebben ons geholpen om een nog helderder beeld te krijgen van hoe we de situatie van bouwers met onder andere kapotte knieën beoordelen bij Zelfstandigen Bouw.

Nieuws
19 december 2023
2 minuten

Belangrijke fiscale veranderingen in 2024: Wat ondernemers kunnen verwachten

Met het naderen van het nieuwe jaar worden er verschillende fiscale veranderingen verwacht die invloed zullen hebben op ondernemers en belastingbetalers in Nederland. Deze veranderingen variëren van reiskostenvergoedingen tot belastingtarieven en hebben allemaal tot doel de financiële dynamiek te beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou als zelfstandig ondernemer die op 1 januari 2024 van kracht worden.

© 2023 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden