Blog

Blog bestuursvoorzitter Charles Verhoef: "Eén miljoen woningen"

2 februari 2021
3 minuten
Charles Verhoef

'1 miljoen woningen'

De tijd van mooie woorden en grote beloften is weer aangebroken. Want het is verkiezingstijd en dan buitelen de politieke partijen over elkaar heen met de mooiste plannen en beloften. Eén daarvan is het aanpakken van de woningnood. Maar liefst 1 miljoen woningen moeten er in 10 jaar tijd bijkomen, roepen diverse partijen. 

Mooie plannen om de woningnood eindelijk op te lossen heb ik al eerder gehoord. Maar de afgelopen tien jaar was het aantal nieuwbouwwoningen zo beschamend laag dat je de politici bijna zou verplichten in een kartonnen doos te gaan wonen tot ze waar maken wat ze beloven. 


Nu beweren ze dat het appeltje eitje is om de 1 miljoen woningen de komende 10 jaar te bouwen. De meest geniale oplossingen worden gepresenteerd: een Ministerie van Wonen, een crisisbouwfonds, woningen bouwen in een fabriek, een Nationaal Woonplan, afschaffen van verhuurdersheffing en een garantie op bouwen.   

Eén kleinigheidje zijn ze vergeten. Niemand heeft het over het aantal vakmensen dat nodig is om die 1 miljoen woningen te bouwen. Want ja, die woningen zijn er nog steeds niet met een simpele druk op een computerknop.  Zelfs niet als je denkt dat je ze eventjes in een fabriek bouwt. Ook dan heb je vakmensen nodig. 

Het tekort aan vakmensen is nu al schreeuwend groot. Hoe moet dat als we meer woningen gaan bouwen? Daar zeggen die partijen niets over. Ik vrees dat ze in Den Haag nog steeds denken dat iedereen een vakmens is zodra je hem een hamer in zijn hand geeft.

Waar blijven de plannen om vakmanschap te herwaarderen, om jongeren te stimuleren te kiezen voor vakmanschap? Of gaan we het oplossen met busladingen Oekraïners, Bulgaren of wie weet Cambodjanen. Lekker goedkoop! 

© 2021 Zelfstandigen Bouw. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Algemene voorwaarden