Direct lid worden? Klik hier!

In 2010 minder werk dan gewenst

Geplaatst op vrijdag 29 april 2011

De helft van de zzp'ers had in 2010 minder opdrachten dan gewenst. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Uit het Ondernemerspanel blijkt dat zzp'ers gemiddeld de helft van hun tijd 'declarabel' hebben besteed.

De crisis is dus een moeilijke tijd voor zzp'ers. Toch is het beeld niet alleen negatief: een derde van de ondernemers zegt in 2010 meer opdrachten te hebben binnengehaald dan in 2009. En van de jonge bedrijven, opgericht in of na 2008, haalde 46% meer opdrachten binnen dan in 2009.

Netwerk

Het gebrek aan declarabele uren deed zich vooral gelden in de communicatie- en informatiebranche: daar had 54% van de zzp'ers te maken met minder opdrachten dan ze graag hadden gehad. Belangrijk gegeven uit het Onderzoekspanel is verder dat de helft van de zelfstandige ondernemers samen met andere zzp'ers grotere opdrachten binnenhaalt. Meestal loopt dit via het eigen netwerk. Van de zzp'ers komt 91% via het eigen netwerk aan opdrachten, voor 14% zijn bemiddelingsbureaus belangrijk, 17% werft via reclame.

Meer over dit onderzoek bij de KvK

dinsdag 12 april 2011

Kijk uit met vervuilde grond

De Arbeidsinspectie houdt sinds 1 april meer controles bij vervuilde grond. De AI constateerde vorig jaar namelijk bij steekproeven veel problemen. Bij 53 van de 61 inspecties waren zaken niet in orde; 22 keer werd het werk stilgelegd, waarvan 11 keer met een boete. Bovendien vallen er elk jaar een of meer doden door verdrinken of bedolven raken. Daarom controleert de inspectie nu bij graafwerk of er voldoende wordt gestut.

lees meer laad meer